Jak wykazali amerykańscy naukowcy z University of California - Los Angeles (UCLA), mikroorganizmy jelitowe ewoluują inaczej w uprzemysłowionych i nieprzemysłowych częściach świata. W krajach uprzemysłowionych warianty genów, które pomagają mikroorganizmom trawić skrobię z żywności ultraprzetworzonej wyparły inne warianty u niektórych gatunków bakterii jelitowych.
Bakterie jelitowe szybko ewoluowały, aby móc trawić skrobię z żywności ultraprzetworzonej - informuje "Nature".
Jako że skrobia o nietypowych właściwościach jest produkowana przemysłowo i istnieje dopiero od kilku dekad, naukowcy uważają, że dobór naturalny musiał działać silnie, aby nowe geny tak szybko zyskały dominujące znaczenie.
Badacze przeanalizowali genomy prawie trzydziestu gatunków bakterii jelitowych, wykorzystując dane z całego świata. Jak się okazało, tak szybka ewolucja była możliwa dzięki procesowi zwanemu poziomym transferem genów, w którym bakterie przenoszą DNA z jednego szczepu do drugiego.
Poziomy transfer genów został wcześniej zidentyfikowany jako mechanizm, który pozwala bakteriom szybko rozwinąć oporność na antybiotyki, ale powszechność tego procesu w mikrobiomie jelitowym była do tej pory mało znana.
"Odkrycie, że zdolność trawienia nowych skrobi jest celem doboru naturalnego u bakterii jelitowych, jest interesujące, ale znaleźliśmy jeszcze silniejszy sygnał, że istnieją różne cele doboru dotyczące wielu genów i wielu gatunków w populacjach uprzemysłowionych i nieprzemysłowych" - powiedział doktorant UCLA i pierwszy autor artykułu, Richard Wolff.
Wolff i autorka korespondencyjna, profesor ekologii i biologii ewolucyjnej na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles, Nandita Garud, opracowali nowatorską statystykę, która identyfikuje miejsca w DNA 30 gatunków bakterii jelitowych, w których geny osiągnęły wysoką częstotliwość występowania.
Statystyka ta poszukuje niewielkich obszarów jednorodności na tle ogromnej różnorodności oddzielającej różne szczepy tego samego gatunku.
"Na przykład różne szczepy E. coli różniły się od siebie w takim samym stopniu, jak ludzie od szympansów, a mimo to nazywamy je tym samym gatunkiem. Pomimo tej różnorodności, u wielu żywicieli nadal występują wspólne fragmenty DNA - ukryta nić łącząca nasze mikrobiomy" - powiedziała Garud.
W szczególności jeden gen był "popularny" tylko w populacjach uprzemysłowionych. Chodzi o gen związany ze zdolnością do trawienia maltodekstryny, która jest wytwarzana ze skrobi kukurydzianej i jest stosowana w żywności przetworzonej od lat 60. XX wieku.
"Zaobserwowaliśmy sygnał adaptacyjny bardzo wyraźnie, ale nie możemy jeszcze z całą pewnością stwierdzić, czy specjalizuje się on w maltodekstrynie, czy w szerszej klasie pochodnych skrobi. Mogą istnieć etapy pośrednie, w których bakterie adaptują się do różnych źródeł skrobi - powiedział Wolff. - Istnieje wiele etapów między dietą bogatą w maniok i owoce drzewa chlebowego a dietą bogatą w Hot Cheetosy lub coś podobnego".
Bakterie mogą pobierać DNA ze swojego otoczenia na wiele różnych sposobów: mogą je zjadać; mogą zostać zainfekowane wirusem, który przenosi DNA między nimi; i może być ono przenoszone, gdy bakterie łączą się i tworzą rodzaj pomostu, który pozwala im wymieniać się DNA.
"Każda osoba może mieć kilka różnych szczepów E. coli - wskazała Garud. - Jeśli fragmenty DNA są przekazywane horyzontalnie pomiędzy różnymi szczepami u różnych żywicieli, a te szczepy pozornie są wierne swoim żywicielom, to gdzie się rekombinują? Jak przemieszczają się między osobnikami, aby utrwalić się w całej populacji?". Powinny to wyjaśnić dalsze badania. (PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ agt/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Wielka promocja monografii „Kromołów 1193–1939”
Jak i czy można kupić tą monografię on line? Niestety do Kromołowa do Pałacyku już nie zdążę dojechać
Marian
17:36, 2025-11-28
Trzy serca, jeden świat – wernisaż w MOK Zawiercie
Dwa dni później DorotaDomagalska zmarła. Wielka strat dla kultury
Elska
14:38, 2025-11-11
Ulica Szkolna w Rokitnie Szlacheckim tonie w dziurach!
Po prostu wstyd, aby w XXI wieku były jeszcze w Polsce drogi z dziurami, jak ser szwajcarski.
Piotr
14:55, 2025-05-20
Krzysztof Cugowski porwał publiczność w Zawierciu!
Świetny koncert. Jednak autor artykułu podaje nieprawdziwe informacje. Krzysztof Cugowski na tym koncercie nie zaprezentował utworów Takie Tango i Bal wszystkich świętych.
Agata
21:34, 2025-02-04