Zamknij
,
Według specjalistów podczas tego okresu należy pamiętać o racjonalnym żywieniu, które ma wpływ na stan i funkcjonowanie układu odpornościowego.
,
Naukowcy monitorowali stan zdrowia ponad 33,5 tys. mieszkańców Wielkiej Brytanii przez blisko osiem lat. Badania obejmowały grupę dorosłych, w wieku od 40 do 79, którzy robili mniej niż 8 tys. kroków dziennie czyli albo prowadzili siedzący tryb życia albo ich aktywność fizyczna była stosunkowo niska.
,
Zespół kierowany przez prof. Yvonne Nolan na łamach czasopisma „Brain Medicine”odkrył specyficzne procesy metaboliczne, które wyjaśniają, w jaki sposób ćwiczenia fizyczne pomagają niwelować szkodliwe skutki behawioralne spożywania tzw. diety zachodniej, czyli bogatej w cukry, tłuszcze i produkty wysokoprzetworzone. Zmiany te wydają się obejmować zarówno krążące we krwi hormony, jak i metabolity wytwarzane w jelitach.
,
Rak piersi to drugi – po raku płuc - najczęściej występujący nowotwór złośliwy. Wyniki wcześniejszych badań sugerują, że ryzyko zachorowania zmniejsza się o 4,3 proc. na każdy rok karmienia piersią, a efekt ochronny jest szczególnie korzystny dla starszych matek. Mechanizm tego zjawiska nie był jednak jasny - uważano, że mają na niego wpływ zmiany w tkance piersi i ekspozycja na hormony.
,
Na całym świecie jąka się 1 proc. dorosłych i 5 proc. dzieci - przy czym zdaniem badaczy liczby te są mocno niedoszacowane.
,
Jak powiedziała PAP prof. Teresa Jackowska, prezes Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego, aktualny program szczepień ochronnych (PSO) wciąż nie jest dostosowany do danych epidemiologicznych oraz do zaleceń ekspertów. Dotyczy to między innymi szczepienia dzieci przeciw pneumokokom - bakteriom, które wywołują tak poważne choroby, jak zapalenie płuc oraz tzw. inwazyjna choroba pneumokokowa (IChP).
,
Choć to na razie badanie na myszach (a one nie zawsze przekładają się na reakcje ludzi), naukowcy z University of Missouri (USA) pokazali, że dieta ketogenna może, przynajmniej w pewnych sytuacjach, wspierać mózg.
,
„Dziennik Gazeta Prawna” zauważa, że choć gabinety lekarskie zapełniają się pacjentami, to Główny Inspektorat Sanitarny spodziewa się szczytu zachorowań na COVID-19 w drugiej połowie października.
,
Według GUS wzrosło też spożycie makaronu i produktów makaronowych (o 5,1 proc.) oraz serów i twarogów (o 5 proc.). Z kolei spadek spożycia dotyczył margaryny i tłuszczów roślinnych (o 4,5 proc.), mleka świeżego (o 2,5 proc.) oraz pieczywa (o 1,5 proc.).
,
Badacze z Boston Children’s Hospital przeanalizowali dane na temat ponad 3 tysięcy młodych osób pochodzące z projektu ABCD (Adolescent Brain Cognitive Development) obejmujące m.in. obrazy MRI mózgów oraz informacje o zachowaniach społecznych dzieci.
,
Infolinię uruchomił 1 października Rzecznik Praw Pacjenta w partnerstwie z Alzheimer Polska.
,
Ponad 90 proc. populacji świata jest narażone na poziom zanieczyszczenia powietrza przekraczający wytyczne WHO, a liczne badania pokazują, że narażenie na wyższe poziomy zanieczyszczenia powietrza wiąże się z pogorszeniem funkcji płuc.
,
- Po pierwsze, nie powinniśmy się bać stosowania tych procedur. Ani my - lekarze, ani pacjenci – podkreślił kierownik Pracowni Hemodynamiki w Radomskim Szpitalu Specjalistycznym i prof. Uniwersytetu Radomskiego. Dodał, że koronarografia czy angioplastyka nie powinny być wykonywane „od wielkiego dzwonu”, są to bowiem w obecnej chwili zabiegi dostępne i z tych możliwości powinniśmy czerpać. Trzeba działać zawczasu, bo w kardiologii szczególnie, tak istotne jest zapobieganie pewnym problemom.
,
W omawianym badaniu, przeprowadzonym w latach 2006-2010, wzięło udział blisko 480 tys. uczestników z Wielkiej Brytanii, w przedziale wiekowym od 40 do 69 lat. Badanie zrealizowane przez UK Biobank miało wykazać, w jaki sposób przemieszczanie się i podróżowanie wpływa na ryzyko demencji.

OSTATNIE KOMENTARZE