Zamknij

Dietetyczka: ultraprzetworzona żywność wpływa na ciało i umysł

PAP 11:50, 02.08.2025 Aktualizacja: 11:52, 02.08.2025
Skomentuj PAP PAP

Ultraprzetworzoną żywność cechuje obecność składników, których na co dzień nie używa się w domowych kuchniach: emulgatorów, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. W procesie produkcji jest ona wielokrotnie przetwarzana.

Nadmierne spożycie ultraprzetworzonej żywności może mieć negatywny wpływ na ciało i umysł - przestrzegła dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, doktor nauk o zdrowiu Małgorzata Słoma-Krześlak.

Jak wskazało w komunikacie biuro prasowe Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, zaliczają się do niej zarówno chipsy i słodzone napoje gazowane, jak i gotowe dania oraz produkty pozornie postrzegane jako zdrowe, np. batoniki proteinowe.

"W dobie łatwego dostępu do szybkich posiłków i przekąsek typu instant coraz więcej badań wskazuje, że żywność ultraprzetworzona (UPF - ultra-processed food) może mieć niepokojący wpływ nie tylko na nasze ciało, ale również na umysł" - wskazała Małgorzata Słoma-Krześlak.

Wyjaśniła, że dieta ma bezpośredni wpływ na stan mikrobioty jelitowej, która oddziałuje na układ nerwowy. Ultraprzetworzona żywność sprzyja stanom zapalnym, zaburza równowagę bakterii jelitowych oraz wpływa na układ dopaminergiczny, które reguluje odczuwanie przyjemności oraz motywację.

"Wszystko to może nasilać objawy depresji oraz lęku. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że zwiększenie w diecie o 10 proc. udziału UPF może wiązać się z 11 proc. wyższym ryzykiem depresji" - zaznaczyła dietetyczka.

Ultraprzetworzona żywność może negatywnie wpływać na koncentrację, orientację przestrzenną i zdolność logicznego myślenia, a także jakość snu. Śląski Uniwersytet Medyczny wskazał, że szczególnie u dzieci i nastolatków jej nadmierne spożycie może wpłynąć na zaburzenia odżywiania.

"Choć żywność ultraprzetworzona jest powszechnie dostępna i atrakcyjna smakowo, jej nadmiar może negatywnie wpływać na nasz mózg, sen i zdrowie psychiczne" - podkreśliła Małgorzata Słoma-Krześlak.

Dodała, że nawet niewielkie zmiany w codziennej diecie - bez skrajnych restrykcji, ale z większą świadomością na temat jedzenia - mogą poprawić jakość życia. (PAP)

pato/ zan/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%