Podczas tegorocznej edycji Juromani, trafiliśmy na fantastyczne dyniowe pole na Jurze. Do Przybynowa zapraszają właściciele: Dagmara i Hubert Makowscy, którzy pod uprawę dyń przeznaczyli kawałek swojego pola. Obecnie możemy tu spotkać wiele odmian tego wspaniałego warzywa (chociaż pod względem botanicznym to podobno owoc;-)).
Dynie są dość rzadkie na Jurze. Zachwycają jednak wielością odmian, kolorami, kształtami i możliwościami. Służą w kuchni, do dekoracji, pozwalają tworzyć jesienne kompozycje. Świetnie sprawdzają się jako składnik placków czy potraw z makaronem. Przyrządza się z nich: zupy, ciasta, desery, nalewki oraz przetwory.
To niezwykłe miejsce znajdziecie na Jurze w Przybynowie niedaleko miejscowości Żarki. Warto tu przyjechać choćby po to, żeby zrobić sobie przepiękne zdjęcia, zakupić przecudowne dynie (ekologiczne) i jeszcze podpytać o jakiś przepis. A właściciele są naprawdę przemili...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz