Podczas tegorocznej edycji Juromani, trafiliśmy na fantastyczne dyniowe pole na Jurze. Do Przybynowa zapraszają właściciele: Dagmara i Hubert Makowscy, którzy pod uprawę dyń przeznaczyli kawałek swojego pola. Obecnie możemy tu spotkać wiele odmian tego wspaniałego warzywa (chociaż pod względem botanicznym to podobno owoc;-)).
Dynie są dość rzadkie na Jurze. Zachwycają jednak wielością odmian, kolorami, kształtami i możliwościami. Służą w kuchni, do dekoracji, pozwalają tworzyć jesienne kompozycje. Świetnie sprawdzają się jako składnik placków czy potraw z makaronem. Przyrządza się z nich: zupy, ciasta, desery, nalewki oraz przetwory.
To niezwykłe miejsce znajdziecie na Jurze w Przybynowie niedaleko miejscowości Żarki. Warto tu przyjechać choćby po to, żeby zrobić sobie przepiękne zdjęcia, zakupić przecudowne dynie (ekologiczne) i jeszcze podpytać o jakiś przepis. A właściciele są naprawdę przemili...
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu zawiercie365.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz