Zamknij

Jak przygotować zdrowego burgera?

10:30, 08.06.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 10:30, 08.06.2022

Burgery to jedno z topowych dań, które cieszy się popularnością na całym świecie i w wielu, nawet wykwintnych, restauracjach. Wraz z biegiem lat zaczęły one ewoluować, dzięki czemu możemy znaleźć w menu różne propozycje ich podania. Smakoszy burgerów najczęściej raczy klasyczna bułka z wołowiną i dodatkami, jednak w dobie świadomości dbania o własne zdrowie coraz częściej możemy znaleźć także wersje fit. Jak więc przygotować zdrowego burgera?

Jak przygotować zdrowego burgera?

Burgery często nazywane są fast foodami, co jest oczywiście mylnym pojęciem. Owszem, kanapki podawane w sieciówkach o nazwie hamburger są przyrządzane w ekspresowym tempie, ale nie mają nic wspólnego z klasycznymi amerykańskimi daniami. Amatorów smaku burgera jest mnóstwo na całym świecie, ponieważ są pyszne i pożywne. Od czasu do czasu można wybrać się do prawdziwej burgerowni lub restauracji, która serwuje takie przysmaki, np. do https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/opole/. Można także samodzielnie przygotować zdrowego burgera w domowych warunkach, ale trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie produkty spożywcze.

Jakie mięso na zdrowego burgera?

Klasyczny burger, którego przyrządza PasiBus w Opolu składa się przede wszystkim z mięsa wołowego. Takie też poleca się do przygotowania domowego burgera, ale należy upewnić się, czy jest świeże, chude i pochodzi od sprawdzonego dostawcy. Coraz częstszym rozwiązaniem do przygotowywania domowej przekąski jest mielona jagnięcina, która odznacza się niepowtarzalnym smakiem. Innym rodzajem mięsa do burgera może być kurczak i indyk. Białe mięso charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka, dzięki czemu idealnie nadaje się do diety.

Coraz częściej można spotkać się także z burgerami rybnymi. Zmielić można prawie każdą rybę, ale ze względów praktycznych lepsze są te, które nie mają zbyt wiele ości, czyli tuńczyk, łosoś lub dorsz. Mięso należy zmielić albo drobno posiekać specjalną maszynką. Następnie wystarczy dodać swoje ulubione zioła oraz przyprawy.

Burgery w wersji wege - czy są dobre?

Burgery wegetariańskie z roku na rok zyskują coraz więcej zwolenników. Ich największą zaletą jest to, że cechują się niesamowitą wartością odżywczą i smakiem, a na dodatek z powodzeniem mogą zastąpić „klasyka”. Dzięki tej kuchni można poczuć namiastkę slow foodu nie rezygnując jednocześnie z diety. Choć na mieście bez problemu można kupić wegetariańskie burgery, to ich przygotowanie w domu nadal jest najzdrowszą opcją. Do ich przygotowania można użyć wielu różnych produktów, jak na przykład ciecierzycy, fasoli, owsa, a nawet komosy ryżowej. Jeśli jednak nie ma się czasu na gotowanie lub umiejętności do tego fachu, to można skorzystać z restauracji, która przygotowuje tego typu dania.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%