Najbardziej znane święcenie pokarmów w tradycyjnych strojach odbędzie się o godz. 11.00 w kościele św. Jacka w Bytomiu-Rozbarku.
Parafie w Bytomiu, Katowicach i Radzionkowie zapraszają w Wielką Sobotę na uroczyste święcenie pokarmów w śląskich strojach ludowych i górniczych.
Zapoczątkował je w 2012 r. regionalista i miłośnik Górnego Śląska Piotr Mankiewicz, który był silnie przywiązany do tradycji. W Radzionkowie prowadził Muzeum Chleba. Początkowo frekwencja podczas święcenia była niewielka, ale z roku na rok wzrastała, a wydarzenia zaczęło przyciągać także turystów i fotografów.
Na święcenie pokarmów w tradycyjnych strojach na godz. 12.00 do kościoła św. Anny w Katowicach-Nikiszowcu zaprasza Związek Górnośląski. Po uroczystości odbędzie się spacer po zabytkowej dzielnicy oraz prezentacja górnośląskich kroszonek - charakterystycznych dla regionu pisanek - autorstwa Leszka Jęczmyka.
"Zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę dotarł na Górny Śląsk dopiero w drugiej połowie XX w. wraz z przybyciem tu przesiedleńców z innych regionów Polski. Dziś jest czymś oczywistym i kultywowanym przez bardzo wielu mieszkańców" - wskazał prezes Związku Górnośląskiego Grzegorz Franki.
W kościele św. Wojciecha w Radzionkowie święcenie pokarmów w tradycyjnych strojach zaplanowano na godz. 12.00. "Brać górniczą prosimy w mundurach górniczych" - zaznaczyła parafia w ogłoszeniach.
Wachlarz śląskich strojów ludowych jest bardzo szeroki. Charakterystyczne dla siebie, często bardzo odmienne stroje mają mieszkańcy różnych części regionu, co wynika z różnorodnych wpływów i uwarunkowań kulturowych, ekonomicznych oraz historycznych. Do najbardziej popularnych należą górnośląskie stroje rozbarskie - złożone z wielu elementów i bogato zdobione.
W ciągu ostatnich kilkunastu lat śląskie stroje ludowe oraz mundury gónicze wróciły do łask. Są zakładane m.in. podczas ważnych i oficjalnych uroczystości. Natomiast zaczerpnięte z nich wzory wykorzystuje się m.in. we współczesnych ubraniach i grafikach.(PAP)
pato/ dki/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz