Zamknij

Trzy najlepsze sposoby na mole spożywcze

19:50, 11.11.2021 Aktualizacja: 19:54, 11.11.2021

Trzy najlepsze sposoby na mole spożywcze

Mole spożywcze to jedne z najbardziej znienawidzonych szkodników. Niepostrzeżenie wkradają się do naszych domów i niszczą zgromadzone w spiżarniach zapasy. Molom spożywczym niestraszne tekturowe i foliowe opakowania, by dostać się do kasz, mąki, cukru czy przypraw! To właśnie w nich składają jaja i żerują larwy, które wraz z dorosłymi osobnikami zanieczyszczają żywność odchodami. Jeśli szkodniki pojawiły się w domu, molom spożywczym trzeba wytoczyć konsekwentną walkę. Dlatego poznajmy trzy najlepsze sposoby na mole spożywcze.

Sposób pierwszy: Dokładne mycie octem

Jeśli mole spożywcze zadomowiły się w naszym domu, trzeba niezwłocznie pozbyć się zanieczyszczonych zapasów. Jak je rozpoznać? Przede wszystkim obecnością larw i dorosłych osobników lub pajęczynka zgromadzoną we wnętrzu sypkich produktów. Następnie szafki kuchenne, w których były mole, trzeba dokładnie umyć. Skoro powierzchnie mają kontakt z żywnością, lepiej sięgnąć po sprawdzone i naturalne specyfiki. Do nich - z całą pewnością - zalicza się ocet. Wystarczy przetrzeć nim dokładnie szafki: nie tylko zdezynfekuje powierzchnie, ale także zniechęci mole do powrotu.

Skórki cytrusów

Ocet ma swoje wady. Niestety, intensywnie pachnie i jest drażniący dla dróg oddechowych. Dlatego zanim wywietrzeje z kuchni, warto umieścić również skórki cytrusów. Wystarczy obrać kilka owoców: cytryn, pomarańczy lub limonek i skórki umieścić w domowych zakamarkach. Skórki należy raz na jakiś czas wymieniać, aby były świeże (wtedy działają najlepiej) i zapobiec ich gniciu. Jeśli akurat nie mamy ich pod ręką, można sięgnąć po olejek eteryczny o cytrusowym zapachu. Można nim raz na jakiś czas przemywać powierzchnię szafek albo nasączyć nim wacik i umieścić w różnych miejscach.

Liście laurowe

Nawet jeśli - pozornie - udało nam się wygrać bitwę z molami spożywczymi, to trzeba wiedzieć, że szkodniki zaliczone są do bardzo nieustępliwych adwersarzy! Dlatego na przyszłość warto przesypywać sypkie produkty spożywcze do szklanych pojemników. Warto również dla podwójnej ochrony umieścić w nich po jednym liściu laurowym. Aromatyczną przyprawę można również umieszczać bezpośrednio w szafkach. Jej obecność nie wpłynie negatywnie na smak znajdujących się w niej produktów, za to skutecznie zapobiegnie nawrotom moli spożywczych.


komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%