W jednej partii kurkumy sprzedawanej w sklepach wykryto salmonellę. Spożycie takiego produktu może doprowadzić do poważnej choroby.
Bakterie z rodzaju Salmonella nie bez powodu cieszą się złą sławą. To przyczyna częstych chorób zakaźnych, przebiegających najczęściej w postaci ostrych zatruć pokarmowych.
Rezerwuarem bakterii są z reguły zwierzęta domowe i dzikie, a także ludzie. Bakterie zasiedlają przewód pokarmowy i są wydalane z kałem. Pałeczkami salmonelli można zakazić się w wyniku spożycia zanieczyszczonej odchodami żywności pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsa, drobiu, jaj, mleka, lub wody.
Ostatnio bakterie te wykryto w jednej z przypraw. Konkretnie chodzi o partię kurkumy
- Chodzi o produkt Kurkuma, 100 g; zakład pakowania: FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica. Numer partii – P 14 05. Data trwałości – 12.2022
- podaje GIS.
Wirtualna Polska podaje, że obecność bakterii wykryto w trakcie badań urzędowych w jednej z pięciu badanych próbek. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
GIS podał, że podmiot konfekcjonujący wdrożył procedurę wycofania z rynku kwestionowanego produktu. Organy PIS monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz